Niet zo… maar zo 3: Hoe te leiden

Lees voor met webReader

Het kan gebeuren dat u met een visueel gehandicapte op tram of bus zat, en aan dezelfde halte uitstapt.
Of u bemerkt op straat een blinde, die maar moeizaam vooruitkomt omdat het zo druk is; omdat er teveel hindernissen op het trottoir zijn; of eenvoudig omdat de buurt hem niet bekend is.

Aarzel nooit uw hulp aan te bieden; wat natuurlijk iets anders is dan ze op te dringen. Zeg bvb. “Ik moet naar het station. Wil u me soms een eindje vergezellen?” In bevestigend geval, biedt dan uw arm aan en vervolg samen uw weg.

Wordt uw vriendelijk aanbod afgeslagen, erger u dan niet! Er zijn soms blindendie aan onafhankelijkheid de voorkeur geven boven het aannemen van hulp om het zich gemakkelijker te maken.

Of ze gelijk hebben wil in het midden laten, maar het is in ieder geval hun goed recht. Meestal zal uw aanbod met genoegen aangenomen worden.

Bied bij het begeleiden echter altijd zelf uw arm aan. Neem dus nooit de blinde bij de arm om hem vóór u uit te duwen. Zo is het leiden zeer moeilijk en het geeft de blinde een onzeker gevoel.

Als u gearmd gaat, hoeft u niet te zeggen: “En nu draaien we links of rechts.” De visueel gehandicapte voelt die beweging wel en volgt automatisch.

Bij het passeren van een deur of een smalle doorgang gaat de begeleiding altijd vooraan. Men drukt dan met de ingehaakte arm de blinde licht achterwaarts, zodat hij geheel of gedeeltelijk achter de begeleidende persoon gaat lopen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Educatief, Niet zo... maar zo, Prikbord. Bookmark de permalink.

2 reacties op Niet zo… maar zo 3: Hoe te leiden

  1. cellulitis schreef:

    Waarlijk wetenswaardig! Bent u wellicht van plan meer van dit soort artikels te maken? Laten we het hopen. Ik ben in ieder geval onwijs verbluft. Ga beslist zo door.

    • admin@VdB schreef:

      Er zijn intussen al acht berichten in deze reeks geplaatst. Je kan ze allemaal vinden door te klikken op de categorie ‘Niet zo… maar zo’ in de rubriek ‘Berichten naar categorie’. En er komen er nog in de toekomst. Het is een heruitgave van een brochure die ondertussen al dertig jaar oud is. Maar nog steeds erg actueel, vinden wij ook!

Reacties zijn gesloten.