Niet zo… maar zo 14: Winkelen

Lees voor met webReader

 

Dank u. Ik kijk alleen maar.

Helpt u een visueel gehandicapte bij het binnengaan van een winkel of warenhuis, breng hem dan even bij iemand van het personeel die hem verder kan helpen. Hebt u meer tijd, dan kunt u hem meteen bij de juister verkoopstand brengen.

Weet de blinde nauwkeurig wat hij hebben wil dan wordt dit hem zonder meer verkocht. Wil hij zich eerst oriënteren over wat de markt biedt, geef hem dan zo mogelijk enkele typen van het gevraagde in de hand of laat hem deze betasten. Op die manier kan hij zich beter rekenschap geven van vorm, formaat en kwaliteit. Zeg ook iets over de kleur, tekening, enz. Aarzel niet om bvb. te zeggen: ‘Als ik het zeggen mag, deze kleur staat u echt niet.’

Wanneer bij het afrekenen de visueel gehandicapte zelf niet het bedrag van de bankbiljetten zegt die hij betaalt, dan is het goed dit zelf even te doen: ‘U geeft mij 50 euro’. Meestal weet de blinde dit zeer nauwkeurig, maar een vergissing blijft altijd mogelijk en zo voorkomt u eventueel pijnlijke betwistingen.

Ook verdient het aanbeveling bij het betalen of wisselen het geld in de hand van de visueel gehandicapte uit te tellen. Hij moet het dan niet zelf bijeenzoeken wat, vooral bij kleine munt, moeilijk en tijdrovend is.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Educatief, Niet zo... maar zo. Bookmark de permalink.