Niet zo… maar zo 15: Toilet

Lees voor met webReader

toilet

Ja, ook voor visueel gehandicapten bestaat deze zeer natuurlijke noodzaak. Brengt het inroepen van uw hulp u daarbij misschien enigszins in verlegenheid (waarom eigenlijk?) bedenk dan even, hoeveel erger het is deze hulp te moeten vragen.

Is men van hetzelfde geslacht en is het in een openbare gelegenheid, dan kan men zelf mee binnengaan of aan het personeel vragen te helpen.

Als er urinoir en toilet is, laat dan deze keuzemogelijkheid door het te zeggen. Wordt het urinoir gekozen zeg dan of het een muurtje of wel een bekken is.

Bij gebruik van het toilet, inspecteer dan even de zindelijkheid en wijs het nodige aan (papier, doorspoelsysteem). Hebt u de tijd om buiten te wachten, wijs dan ook nog even de gelegenheid tot handenwassen, zeep en handdoek of handdroogsysteem. Aarzel niet desnoods te zeggen:  ‘De handdoek is erg vies. U kunt misschien beter uw zakdoek gebruiken.’

Pas in elk geval dezelfde takt toe waarmee u zelf behandeld wenst te worden. Sluit dus de deur van het toilet of verwijder u enkele stappen van het urinoir. Dit wordt helaas niet altijd zo vanzelfsprekend toegepast.

Is de visueel gehandicapte van het andere geslacht, roep dan de hulp van het personeel of van een ander gebruik(st)er in. Is er niemand ter plaatse handel dan zelf, natuurlijk en zakelijk zoals hierboven vermeld.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Educatief, Niet zo... maar zo. Bookmark de permalink.