Hulpmiddelen die in het oog springen

Lees voor met webReader

De witte stok

De witte stok is als hulpmiddel uitgegroeid tot een symbool van blindheid en slechtziendheid. De eerst blinde persoon met witte stok wandelde in 1930 rond in de straten van Parijs. Zijn stok moest andere weggebruikers wijzen op de visuele handicap. Vandaag is de witte stok veel meer dan een signaal: hij gidst de blinde of slechtziende doorheen de straten als een soort voelspriet, of hij wordt als steun gebruikt. Afhankelijk van de functie zijn er allerlei modellen. Blinden die van een avondwandeling genieten, kunnen hun stok sinds kort zelfs voorzien van een Night Walker, een rood flitslicht. De steunstok heeft dan weer een breed, ergonomisch handvat.

In de loop der jaren kwamen steeds meer andere hulpmiddelen op de markt. Wij zetten de opvallendste even op een rijtje. Interessant als je een blinde of slechtziende persoon een cadeautje wilt geven!

De Combivox vertelt hoe laat het is

De populairste sprekende wekker voor blinden en slechtzienden is de Combivox. Dit kleine groene doosje spreekt Nederlands en heeft maar één knop, die goed voelbaar is. Kort drukken en je krijgt het uur te horen en of het voor- of namiddag is. Een langere druk op de knop vertelt de dag en de datum. Alles gebeurt auditief, er is geen display. Door zijn eenvoud is de Combivox niet enkel gemakkelijk in gebruik, maar ook erg degelijk. Daardoor geniet dit apparaatje vaak de voorkeur op goedkopere sprekende polshorloges.
Prijs Combivox: 167,11 euro

Reuzenschoppen is troef 

speelkaarten

Blinden en slechtzienden leggen ook al eens graag een kaartje. Voor blinden bestaan er speelkaarten met braille. Op kaarten voor slechtzienden worden de letters en cijfers groter gedrukt. Boer, Vrouw, Heer en Joker zijn meestal niet afgebeeld: een grote B, V, H en J duiden de prent aan. Heel opvallend zijn de Giant Size-speelkaarten: die meten 11,7 bij 18 cm. Normale kaarten zijn 6,3 bij 8,8 cm groot.
Daarnaast beschikt Licht en Liefde over heel wat gezelschapsspelen voor blinden en slechtzienden. Zo zijn er ‘Mens erger je niet’ en ‘Slangen en ladders’, met een voelbaar spelbord. Wie goed ziet, kan probleemloos meespelen. De dobbelsteen is voorzien van voelbare puntjes. Er bestaat ook een auditieve dobbelsteen: een zwart doosje waarmee je moet schudden. Na enkele seconden piept de steen het aantal ogen en lichten felle lampjes op. ‘Drie op een rij’ wordt gespeeld met blokjes van verschillende vorm. Sudoku-liefhebbers vinden bij Licht en Liefde een aangepast bord met letters in groteletterdruk of braille.
Prijs speelkaarten: 2,75 tot 21,88 euro
Prijs ‘Drie op een rij’: 37,13 euro

Pasta zingt opera al dente

Timing is alles voor wie in de keuken staat. Dat weet elke chef-kok en ook de blinde of slechtziende keukenprins(es). Leuke keukenhulpmiddeltjes voor blinden zijn het Piepei en de Al dente-timer. Het Piepei is een gesofisticeerde eierwekker die mee in de kookpan met de eieren wordt gelegd. Het nepei fluit vervolgens drie verschillende melodieën, voor een zacht-, middelmatig of hardgekookt eitje. De Al dente-timer werkt volgens hetzelfde principe. Het kleine toestel gaat mee in de kookpot en zingt een operamelodie wanneer de pasta al dente (beetgaar) is.
Prijs Piepei: 15,63 euro
Prijs Al dente-timer: 16,91 euro

Wat vertelt de weegschaal?

We moeten allemaal aan onze gezondheid denken. Blinden en slechtzienden kunnen hun gewicht bijhouden met een sprekende weegschaal. ‘U weegt 67 kilo en 300 gram’, meldt het toestel. Ook rekenmachines zijn beschikbaar met een stem die de bewerking uitspreekt.
Prijs rekenmachine: 25,76 tot 108,90 euro
Prijs Nederlandssprekende weegschaal: 155,69 euro

Bepaal je eigen referentiepunten

Blinden markeren vaak punten op gebruiksvoorwerpen, om ze vlotter te kunnen gebruiken. Ter verduidelijking verwijzen we even naar de telefoon. Op alle vaste en heel wat mobiele toestellen staat bij het cijfer vijf een reliëfpuntje. Zo vinden blinde en slechtziende personen het midden van het cijferklavier en kunnen ze makkelijker een telefoonnummer vormen. Met merkpasta of zelfklevende puntjes kunnen ze dezelfde techniek toepassen op andere apparaten en voorwerpen. Zo bepaalt de blinde of slechtziende zijn eigen referentiepunten.
Prijs set merkpunten: 1,49 tot 4,98 euro
Prijs merkpasta: 8,17 euro

Gauw even bellen…

Gezellig babbelen aan de telefoon gaat even goed als je blind of slechtziend bent. Meer nog: alle ongelijkheid valt weg, want je ziet elkaar niet. Maar als slechtziende moet je wel extra opletten bij het vormen van een nummer. Heel handig zijn de telefoontoestellen met grote toetsen en duidelijk contrasterende cijfers. Verkrijgbaar in zwart-met-wit en wit-met-zwart.
Prijs telefoontoestel: 23,30 euro

Waar ligt de afstandsbediening van de tv?

Het klinkt misschien bizar, maar blinden ‘kijken’ of beter ‘luisteren’ wel degelijk televisie. Een hulpmiddel daarbij is een speciale afstandsbediening met een beperkt aantal knoppen. Twee voor de kanalen, twee voor het volume en een aan- en uitknop. Eenvoudig en erg gebruiksvriendelijk. Slechtzienden plaatsen vaak een voorzetscherm voor het tv-toestel. Dat is een soort vergrootglas over de hele oppervlakte van het beeld. Het vergroot anderhalve keer.
Prijs afstandsbediening: 40 euro
Prijs voorzetscherm: 73,30 tot 127,10 euro

Ook blinden hebben afspraken 

kalenders

Kalenders zijn er in heel wat maten en vormen voor blinden en slechtzienden. Populair bij Licht en Liefde zijn de reuzenweekkalender op A3-formaat en de grootletterweekkalender gecombineerd met braille. Kleine zakkalenders in braille zijn handig om mee te nemen en ook de agenda’s in grootletter of braille zijn geliefd.
Prijs reuzenweekkalender: ca. 20 euro; grootletter met braille: ca. 17 euro
Prijs groteletteragenda: 24,27 euro; braille: 26,24 euro

Nooit meer weeskousen

De wasmachine bedienen hoeft geen probleem te zijn als je blind bent, maar hoe pas je in godsnaam je sokken weer bij elkaar? Dat is kinderspel als je sokkenhouders gebruikt. In zo’n plastic houdertje klem je een paar sokken vast. Zo blijven ze bij elkaar in de wastrommel en de kleerkast. Inderdaad: sommige hulpmiddelen zijn supereenvoudig en toch erg efficiënt!
Prijs sokkenhouders: 11,34 euro voor 20 stuks

(bron: Licht en Liefde, april 2010)
Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in hulpmiddelen. Bookmark de permalink.

Één reactie op Hulpmiddelen die in het oog springen

 1. A..v.d. Kerkhof schreef:

  Hallo

  Ik heb een electronische dobbelsteen . D.m.v. een knopje indrukken hoor je een getal van 1-6 hardop uitspreken. U bekend? Er staat een jaartal opgeschreven 1983.
  Zegt het u iets.
  Zou graag meer weten over deze dobbelsteen ,

  mvg Anja

Reacties zijn gesloten.