Niet zo… maar zo 16: Voorlezen

Lees voor met webReader

Mag ik even lezen wat er op uw T-shirt staat?

Ondanks het feit dat er aan verschillende types leesmachines gewerkt wordt, zal het nog wel heel wat jaren duren voor deze in bruikbare en vooral betaalbare vorm beschikbaar zijn. (Noot. Deze tekst werd voor de eerste maal gepubliceerd in 1974)

Zolang zal de visueel gehandicapte voor tal van zaken op voorlezen aangewezen blijven. Lectuurvoorziening in blindenschrift of op de geluidsband, hoe uitgebreid ook, is slechts een onderdeel van dit probleem.

Het meest pijnlijk is deze afhankelijkheid bij het moeten laten voorlezen van private post of als het geldzaken betreft. Bij het voorlezen van dergelijke dingen mag daarom takt en volledige discretie verwacht worden. Lees deze zaken traag en met nauwkeurigheid voor.

Kijk steeds eerst of de briefomslag geen aanduiding van de afzender vermeldt. Een aanwijzing hieromtrent kan de blinde misschien doen besluiten de inhoud door iemand te laten voorlezen.

Open dus in geen geval de omslag zonder uitdrukkelijke toestemming hiertoe. Zijn het toch geldzaken zonder dat dit van buiten te zien was, zeg dit dan even vooraleer u ze gaat lezen. Begin zeker niet de brief in stilte te lezen om dan laconiek mee te delen: ‘Het is van die en die, die dat en dat schrijft.’ Of ‘O, het is maar reclame!’ zonder zelfs te zeggen waarover die reclame gaat.

Onthoud u van commentaar of opmerkingen over de inhoud of de afzender, zo u hier niet om gevraagd wordt. Tracht u vooral bewust te blijven dat u slechts in de plaats van uw niet of slechtziende medemens leest.

Bij het voorlezen in het algemeen, maar zeker bij dagbladen, tijdschriften, enz., mag het geen rol spelen wat u belangrijk, interessant of prettig vindt. Lees gewoon alle titels, uw luisteraar zal u dan wel vertellen wat hij zou willen horen;

Onderbreek ook uw voorlezing niet voortdurend met uitroepen of commentaar; dit is geweldig storend.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Educatief, Niet zo... maar zo, Prikbord. Bookmark de permalink.