Niet zo… maar zo 17: Orde en stiptheid

Lees voor met webReader

Twee woorden die misschien nog vrij weinig geliefd zijn, maar van het grootste belang voor visueel gehandicapten.

Wil hij iets van zijn zelfstandigheid waarmaken, dan is dit een van de grondregels: elk voorwerp heeft zijn vaste plaats en moet daar dan ook te vinden zijn. Zet of leg dus alles op dezelfde plaats terug waar u het genomen hebt. Weet u het niet meer, vraag het dan of laat het de blinde zelf wegleggen.

Vooral voor visueel gehandicapten die alleen wonen, alleen op reis of op hun werk zijn, is dit van het allergrootste belang. Let ook op deuren, zowel van kamers als van kasten. Huis- of kamerdeuren moeten ofwel volledig geopend ofwel volledig gesloten zijn. kastdeuren altijd gesloten.

Laat ook geen emmers, borstels, vuilnisbakken, enz. rondslingeren op plaatsen maar geregeld een blinde voorbijkomt.

Bij afspraken, bezoeken en zo meer is stiptheid ook erg belangrijk. Minuten kunnen eindeloos duren als men moet wachten zonder zien en zonder iets om handen te hebben. Dit veroorzaakt nutteloos spanning of zenuwachtigheid.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Educatief, Niet zo... maar zo, Prikbord. Bookmark de permalink.