Wat is Retinitis Pigmentosa?

Lees voor met webReader

retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa is eigenlijk niet één ziekte maar een verzamelnaam voor een groep ziekten die gekenmerkt wordt door slecht zien in het donker (nachtblindheid) en zeer geleidelijke beperking van het gezichtsveld, die uiteindelijk leidt tot kokerzicht of tunnelzicht.

De ernst en het beloop kunnen heel erg wisselen: soms zijn de symptomen al op kinderleeftijd duidelijk, soms wordt de ziekte pas op middelbare leeftijd vastgesteld.

Wij gaan ervan uit dat de aanleg om de ziekte te krijgen in alle gevallen erfelijk bepaald is. Het gaat hierbij om verschillende vormen van erfelijkheid, waarbij de kans om de aandoening over te dragen op eventuele kinderen varieert van zeer gering (minder dan 1%) tot vrij aanzienlijk (maximaal 50%). Indien u een erfelijkheidsonderzoek wilt, kunt u dat overleggen met uw oogarts of met uw huisarts.

Meer informatie over Retinitis Pigmentosa in deze folder (de link opent in een afzonderlijk venster)

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Blind zijn - Slecht zien, Educatief met de tags . Bookmark de permalink.