Kennis maken met de Tervuerense Herder

Lees voor met webReader

Uiterlijk

Hoogte : 56-66 cm
Gewicht : 28 kg

Een beetje geschiedenis

Belgische Herders waren tot het einde van de 19e eeuw enkel als werkhonden van boeren en schaapherders bekend en vormden geen alleenstaand ras. Als stichters van het ras staan de dierenarts Prof. Dr. Reul, L. Van der Snickt en L. Huyghebaert bekend. De Club du Chien de Berger Belge werd op 29 september 1891 in Brussel door Prof. Dr. Reul opgericht. Op 8 mei 1892 werd te Kuregem de eerste tentoonstelling voor Belgische Herders gehouden. In hetzelfde jaar werd een rasstandaard opgesteld.

Algemene kenmerken

De Tervuerense Herdershond is gevoelig, attent, energiek en zeer beweeglijk. Hij is intelligent, volhardend, werkwillig, slim en hecht zich zeer hard aan het gezin. De Tervuerense Herdershond is ook waaks, daarom zal hij zijn gezin en de bezittingen overtuigend beschermen.

Het is één van de meest plezierige herderrassen. Hij valt goed te trainen en is een bekwaam beschermer. Hij moet wel met strakke hand geleid worden. Wanneer hij is afgericht, is hij aanhankelijk en verantwoordelijk.

De Tervuerense Herder moet, net zoals zijn naaste familielid de Groenendaeler, van jongs af aan gewend raken aan kinderen en andere huisdieren, dan levert dat later geen enkel probleem op. De Terveurense Herder is aanhankelijk en is het liefst dicht bij zijn baas.

Training

Het is zeer belangrijk dat je hem van pups af aan goed socialiseert door hem kennis te laten maken met onbekende plaatsen, dieren, mensen, en verschillende situaties. Deze ontmoetingen of plaatsen moeten wel positief verlopen, let hier op. Je moet zijn zelfvertrouwen versterken. Als dit geslaagd is krijg je een vrije, open en stabiele hond.

De Tervuerense Herdershond is zeer intelligent dus hij leert vrij snel. De Tervuerense Herdershond is een gevoelige hond en roepen raakt hem diep. Dus slagen, stampen en roepen heeft het tegenovergestelde effect. Vermijd dit dus. Je moet hem een consequente maar een zachte opvoeding geven.

Beweging

De Tervuerense Herdershond heeft wel wat bewegingsbehoefte nodig. Hij houdt ook altijd wel van spelletjes zoals: apporteren, balspelletjes en onaangelijnd ravotten.

Hij zwemt ook graag en dit is ook zeer goed voor hem. U kunt ook met deze hond gaan fietsen, zo kan hij op deze manier zijn energie kwijt. De Tervuerense Herdershond kan ook altijd onaangelijnd mee met u gaan wandelen zonder dat hij gaat lopen. Als je hem natuurlijk een goede opvoeding hebt gegeven.

Als je dit ras voldoende beweging geeft zal hij binnenshuis rustig(er) zijn.


Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Prikbord, Rassen met de tags . Bookmark de permalink.