Ook blinden kunnen nu ‘t Zwin bezoeken

Lees voor met webReader

mquette 't ZwinKNOKKE-HEIST – In natuurreservaat ‘t Zwin heeft het Agentschap Natuur en Bos een blindenpad aangelegd. Het toerismebureau van West-Vlaanderen Westtoer deed daar nog een schepje bovenop en plaatste er een maquette voor blinden en slechtzienden. Hiermee moeten blinden zelfstandig het reservaat kunnen bezoeken.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) legde al heel wat wandel- en fietspaden aan in het Vlaamse Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders. Maar nu legde het agenschap een heus blindenpad aan. ‘Het is de bedoeling om het gebied te ontsluiten voor alle doelgroepen’, zegt Hannah Van Nieuwenhuyse van ANB.

‘We hebben in het verleden al de oude vervallen betonwegen vervangen door gescheiden wandel- en fietspaden. Daarnaast zijn er bewegwijzering, infoborden en een uitkijkpunt aangebracht’, zegt Van Nieuwenhuyse.

Een tweede stap was de aanleg van een blindenpad. ‘Dat is er gekomen na een onderzoek van de vzw Blindenzorg Licht en Liefde. Aan de kruispunten en zitbanken zijn er markeringen aangebracht, omheiningen werden verplaatst en het pad heeft een afzonderlijke ondergrond. Blinden en slechtzienden kunnen zelfs zonder begeleiding het gebied verkennen’, legt Van Nieuwenhuyse uit.

Naast het blindenpad, heeft Westtoer een maquette met brailleschrift en niveauverschillen geplaatst aan het nieuwe uitkijkpunt van Natuur en Bos. ‘De maquette stelt de Zwinstreek voor met de zee, slikken, schorren en de polders. Door het niveauverschil kunnen blinden en slechtzienden zich een beeld vormen van hoe het gebied eruit ziet’, zegt Hannelore Denolf van Westtoer.

Om slechtzienden en blinden vlot naar het blindenpad te brengen, wordt een concept in het leven geroepen naar het voorbeeld van TreinTramBus. De Groene Halte Plus Wandelroute gaat open in het voorjaar van 2013. ‘De wandelaar reist met het openbaar vervoer tot in het station van Knokke-Heist en neemt daar de bus naar de start van de wandelroute. Via aanpassingen op het terrein, geleidenboorden, braillebordjes en een audiogids zullen blinden en slechtzienden de trip zonder begeleiding kunnen doen. Aan het einde van de wandeling is er ook een bushalte waar ze opnieuw het openbaar vervoer kunnen nemen’, zegt Van Nieuwenhuyse.

bron: Het Nieuwsblad, 23.11.2012
Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ontspanning, Persberichten. Bookmark de permalink.