Ken je hond: Zes tekenen van ziekte bij hond (of kat)

Lees voor met webReader

Omdat huisdieren niet kunnen spreken, is het moeilijker om op te merken wanneer ze ziek zijn. We zetten enkele alarmerende symptomen op een rijtje, zodat je weet wanneer je geliefde viervoeter er slecht aan toe is.

  1. Geen honger of lusteloosheid Dit zijn vage symptomen, zeker bij dieren, maar als dit ongewoon gedrag aanhoudt, moet de dierenarts de oorzaak controleren. Dit kan komen door koorts, pijn of stress. Vooral bij katten kan het problematisch zijn, want als ze enkele dagen niet eten, kunnen ze vette lever ontwikkelen, wat dodelijk kan zijn als het eindigt in nierfalen te maken krijgen. Tal van oorzaken kunnen een lusteloos huisdier verklaren, het kan bijvoorbeeld duiden op een hartziekte. Dus als er geen duidelijk oorzaak is van het probleem, breng dan een bezoekje aan de dierenarts. Doe dit zeker als het gepaard gaat met andere symptomen als zwakheid, in elkaar zakken of verlies van bewustzijn.
  2. Urineren Overmatig drinken en urineren kan wijzen op diabetes, maar het kan ook een symptoom zijn van lever- of nierziekten. Ook te weinig plassen kan een gevolg zijn van blaasproblemen of blaasstenen. Zeker bij katten moet je dan snel naar de dierenarts. Deze kunnen zich namelijk opstapelen, een blaasontsteking veroorzaken en zo kan er bloed in de urine terechtkomen. Bij mannelijke katten kunnen kristallen de urinebuis verstoppen zodat plassen onmogelijk wordt. Dit kan levensbedreigend worden binnen de 24 uur. Dit is moeilijk op te sporen, maar let er op dat wanneer je kat naar zijn kattenbak gaat, het dier dan ook echt zijn behoefte doet.
  3. Hoesten Hoesten is gedrag dat onderzocht moet worden, chronisch hoesten kan namelijk in verband staan met hartziekten, hartwormen of longziekten. Bij de meeste honden verdwijnt dit binnen de twee weken. Honden met een korte snuit komt dit vaker voor. Door hun anatomie kunnen ze sneller te maken krijgen met ademhalingsmoeilijkheden. Wanneer dit samengaat met koorts, een loopneus, gebrek aan appetijt en lusteloosheid, kan het dier een longontsteking hebben.
  4. Haarverlies Vlooien, teken en oormijten zijn vaak voorkomende redenen van haarverlies en een jeukende huid. Wanneer katten of honden mijten of een schimmel hebben, krabben ze aan hun jeukende oren en hebben ze een bruine, korrelige afscheiding in de oren. Dit kan echter ook duiden op hormonale problemen.
  5. Stijfheid, lamheid of moeite met rechtstaan Huisdieren die stijf of lam zijn of waarbij hun poten bezwijken onder hun gewicht, kunnen artritis, problemen aan de ruggenwervels, gescheurde ligamenten of heupdysplasie hebben. Daarnaast kan het ook wijzen op de ziekte van Lyme, wat veroorzaakt wordt door teken. Hoe groter de hond, hoe groter de kans op problemen met de gewrichten. Zo kunnen ze op latere leeftijd artritis ontwikkelen. Ook veel kleinere honden krijgen hiermee te maken, maar dit valt vaak minder op bij de eigenaar, aangezien ze vaker gedragen worden.
  6. Overgeven of diarree Elke kat of hond geeft wel eens over, maar vaak zijn ze dan niet ernstig ziek. Een puppy speelt wel eens buiten en eet dan bladeren of afval op en geeft dan over. Maar als het dier enkele keren per dag braakt, lusteloos is, niet eet, heeft het verzorging nodig. Bloed in het braaksel is ook een teken van een ernstig probleem. Dit kan duiden op een zweer of een vreemd object dat de maag irriteert. De oorzaak kan ook ergens anders liggen: denk bijvoorbeeld aahndarmziekten of parasieten. Ook bloed in de stoelgang duidt op weinig goeds.
bron: Het Laatste Nieuws, 25/07/2011


Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ken je hond. Bookmark de permalink.