Geschiedenis van de witte stok

Lees voor met webReader

Guilly d'HerbemontDe witte stok is een recente uitvinding. De jonge Parisienne Guilly d’Herbemont kwam op het idee in 1930.

Ze woonde op de Boulevard de Courcelles in de nabijheid van een tehuis voor blinde personen. Er ging geen dag voorbij of ze hielp de ene of de andere veilig zijn weg te vinden in het chaotische verkeer.

Paris boulevard BarbèsVerkeerslichten waren er nauwelijks en iedereen reed zoals het hem uitkwam. Ze stelde vast dat op straat noch de automobilisten noch de voetgangers oog hadden voor blinden. Blinden moesten zich maar behelpen door om hulp te vragen bij voorbijgangers.

Maar ze stelde ook vast dat automobilisten wel stopten voor de witte stok van verkeersagenten. Dat inspireerde haar voor een witte stok voor blinden. Dat ging niet zonder moeite. Via  L’Echo de Paris en andere kranten voerde ze campagne om haar idee te promoten. Ze schreef brieven naar verenigingen voor blinden,  de prefectuur van Parijs en andere instanties om hen van haar idee te overtuigen. Met succes!

Guilly d'Herbemont overhandigt officieel de eerste witte stok in de Interalliée ClubOp 7 februari 1931 overhandigt ze officieel de eerste witte stok aan een blinde persoon, de heer Amblard, in de Interalliée Club te Parijs, in aanwezigheid van ministers en andere prominenten.

Daarmee waren de moeilijkheden niet van de baan.  Financiële bezwaren werden geopperd waardoor de witte stok in de vergeethoek dreigde te belanden. Guilly d’Herbemont nam dan maar zelf het initiatief om 5.000 stokken te financieren die ze ter beschikking stelde van de verenigingen voor blinde personen.

Dit baanbrekende initiatief werd al snel bekend en kreeg zowel in Frankrijk als elders ter wereld navolging. In oktober 1932 werd de witte stok geïntroduceerd in de U.S.A. door George A. Bonham van de Lions Club International die dezelfde ervaringen had gehad als Guilly d’Herbemont in Parijs. Via de Lions Club werd de witte stok al snel verspreid over het hele land.

Op 6 juli 1963 deed de National Federation of the Blind een officiële oproep tot de gouverneurs van de vijftig staten van Amerika om 15 oktober uit te roepen tot White Cane Safety Day.

Op 6 oktober 1964 van het volgende jaar werd in het Amerikaanse Congres een wet gestemd die de president toeliet 15 oktober uit te roepen tot White Cane Safety Day. Enkele uren later reeds volgde de presidentiële proclamatie 3622 van Lyndon B. Johnson. Dit is de officiële tekst:

The white cane in our society has become one of the symbols of a blind person’s ability to come and go on his own. Its use has promoted courtesy and special consideration to the blind on our streets and highways. To make our people more fully aware of the meaning of the white cane and of the need for motorists to exercise special care for the blind persons who carry it Congress, by a joint resolution approved as of October 6, 1964, has authorized the President to proclaim October 15 of each year as White Cane Safety Day.
Now, therefore, I, Lyndon B. Johnson, President of the United States of America do hereby proclaim October 15, 1964 as White Cane Safety Day.
I urge civic and service organizations, schools, public bodies, and the media of public information to join in this observance with appropriate activities designed to promote continuing awareness of the significance of the white cane to blind persons.
I call upon all our citizens to make every effort to promote the safety and welfare of our blind persons on the streets and highways, and thereby to contribute to their independence of spirit and their capability for self-management.
In Witness Whereof, I have hereunto set my hand and caused the Seal of the United States of America to be affixed.
DONE at the City of Washington this sixth day of October in the year of our Lord nineteen hundred and sixty-four, and of the Independence of the United States of America the one hundred and eighty-ninth.
LYNDON B. JOHNSON
By the President:
DEAN RUSK,
Secretary of State.

 

In 2011 werdWhite Cane Safety Day door president Barack Obama hernoemd tot Blind Americans Equality Day.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in hulpmiddelen, Prikbord. Bookmark de permalink.

Één reactie op Geschiedenis van de witte stok

  1. Heidi Callewaert schreef:

    Het is zeer interessant om te weten waar de witte stok vandaan komt. Ik ben daar als slechtziende heel dankbaar voor en ik kan niet zonder mijn witte stok. Nu nog een maatje erbij die mij nog beter kan begeleiden en ik word nog gelukkiger.
    Vele groetjes aan iedereen en dikke knuffels voor alle hondjes.

Reacties zijn gesloten.