Staar: de symptomen

Lees voor met webReader

De ouderdomsstaar komt erg veel voor bij mensen vanaf ongeveer 65 jaar. De vorming van deze vorm van staar begint al eerder en gaat geleidelijk. Meestal merkt de patiënt hier in het begin helemaal niets van. Deze ongemerkte vorming van staar loopt door tot het moment dat het zicht merkbaar afneemt door staarvorming in het centrale deel van de ooglens. Signalen voor de vorming van staar kunnen verschillend zijn. De patient kan bijvoorbeeld niet meer scherp zien, met name in het donker. Er ontstaat een dubbel beeld tijdens het kijken. Lichtinval kan als storend worden ervaren.

‘Mijn brilsterkte lijkt veranderd, ik kan niet meer scherp zien…’

Dit is vanaf de leeftijd van 65 jaar een veelvoorkomende indicatie voor het ontstaan van staar. De sterkte van uw bril lijkt te wisselen en tot op zekere hoogte kan de opticien hier nog een correctie in doorvoeren. Is de vorming van staar in de ooglens echter dusdanig toegenomen, dan is het veranderen van sterkte in uw brillenglazen niet toereikend meer. Een staaroperatie is dan de beste oplossing.

Deze klacht komt veel voor wanneer mensen in het schemer of donker scherp proberen te zien. Dit komt doordat de pupil zichzelf vergroot om meer licht in het oog te krijgen in deze omstandigheden. De staarvorming ontstaat vaak vanaf de rand van de lens en breidt zich uit naar het centrale deel van de lens. Hierdoor wordt de vorming van staar buiten het centrale deel merkbaar wanneer de pupil groter wordt. Het licht kan in deze situatie namelijk niet meer ongehinderd in het oog komen, maar wordt ineens verspreid door het troebele deel in de lens.

‘Ik zie ineens beelden dubbel…’

In het beginstadium van staar komt het voor dat patiënten ineens dubbel lijken te zien met een oog. Door de vorming van staar zijn de hersenen, met name in het beginstadium, niet meer in staat om de beelden van beide ogen te combineren tot een enkel beeld. Er ontstaan twee verschillende punten waarop gefocust wordt en hierdoor kunnen dubbelbeelden ontstaan.

‘Ik heb last van fel licht om goed te kunnen zien…’

Patiënten met staarvorming kunnen last hebben van fel licht om goed te kunnen zien. Gematigde lichtbronnen zorgen voor een comfortabeler zicht bij deze groep mensen. Wanneer de vorming van staar in het centrale deel van de ooglens zit, kan het echter juist zijn dat meer lichtinval nodig is om goed te kunnen zien.

Lichtgevoeligheid in beide vormen kan een signalement zijn voor de vorming van staar.

‘Wat moet ik doen als ik last heb van deze verschijnselen..?’

Heeft u last van deze verschijnselen? Neem dan contact op met uw oogarts of optometrist. Na een uitgebreid vooronderzoek kunnen zij vaststellen of u inderdaad staar hebt en of u een staaroperatie kunt ondergaan. Tevens kunnen zij u meer vertellen over de verschillende mogelijkheden op het gebied van kunstlenzen, die in uw geval geschikt kunnen zijn.

bron: Patiëntenvereniging Staar en Cataract

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Blind zijn - Slecht zien met de tags , . Bookmark de permalink.