Ken je hond: Leiding geven

Lees voor met webReader

Om het gedrag van uw hond in goede banen te kunnen leiden, moet u in de eerste plaats controle hebben over uw hond. Die controle heeft u alleen als u de hond duidelijke leiding kunt geven. Elke hond heeft behoefte aan leiding. Het geeft rust en zorgt ervoor dat hij niet zelf allerlei beslissingen hoeft te nemen. Niet alleen grote, sterke honden hebben een baas met overwicht nodig om problemen te voorkomen: een hond die van zichzelf onzeker is, heeft juist ook een duidelijke leider nodig op wie hij kan vertrouwen.

Voor het krijgen en houden van de leiding hoeft u eigenlijk niks ingewikkelds te doen. Het is ook niet nodig om uw leiderschap met geweld kracht bij te zetten. De natuurlijke leider van een groep honden heeft deze positie omdat hij natuurlijk overwicht heeft door zijn uitstraling en manier van doen. Slechts heel zelden hoeft hij zijn kracht in te zetten om zijn positie te handhaven: vaak is een blik of het even optrekken van een lip al voldoende om zijn groepsleden ervan te overtuigen dat hij de dienst uitmaakt.

Ook mensen kunnen door hun manier van doen en hun houding respect afdwingen bij de hond. Om te beginnen is het daarbij belangrijk dat u duidelijk en consequent bent. Bedenk welke regels u wilt laten gelden en houd u daaraan.

Een hond gehoorzaamt het beste als hij merkt dat zijn gehoorzaamheid hem iets oplevert. Uw taak is dan ook om ervoor te zorgen dat gewenst gedrag beloond wordt. Gedrag dat voor de hond nergens toe leidt, zal hij uiteindelijk opgeven. Ongewenst gedrag kunt u vaak dan ook het beste negeren. Om te leren hoe u de hond commando’s kunt bijbrengen, kunt u terecht bij een goede hondenschool voor het volgen van cursussen.

U als leider heeft alle leuke dingen in het leven van de hond in handen. Een hond die dit goed begrijpt, zal eerder naar u luisteren. Om uw hond onder controle te houden werkt het dan ook vaak goed als u ervoor zorgt dat de hond zijn pleziertjes niet voor niks krijgt. Als hij iets wil, dan moet hij er iets voor doen. Voor niks gaat de zon op!

Dus wil de hond zijn eten? Laat hem dan eerst een oefening uitvoeren, bijvoorbeeld zitten of liggen. Wil hij naar buiten of wil hij spelen? Ook dan kunt u hem eerst iets laten doen om die dingen mee te verdienen. Op die manier merkt hij dat naar u luisteren hem iets oplevert, en dat niet naar u luisteren ervoor zorgt dat hij die leuke dingen niet krijgt. Natuurlijk moet de hond de oefeningen die u van hem vraagt wel eerst goed aangeleerd hebben, bijvoorbeeld op een cursus.

Ook is het verstandig om de hond niet te laten bepalen wat er gebeurt. Honden kunnen goed duidelijk maken wat ze willen. Ze duwen bijvoorbeeld een speeltje tegen u aan omdat ze willen dat u het gooit, of krabben aan de deur omdat ze de tuin in willen. Als u hier op in gaat, heeft de hond u in feite een commando gegeven en heeft u dat opgevolgd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeert de hond u iets te laten doen wat hij graag wil, negeer hem dan. Als hij het heeft opgegeven, kunt u, als u dat wilt, alsnog doen waar hij om vroeg. Het gebeurt dan op uw initiatief, en niet op initiatief van de hond.

Laat u niet verleiden tot het gebruik van geweld. Dat is niet alleen onnodig, maar kan ook gevaarlijk zijn. Honden hebben scherpe tanden. Een zelfverzekerde hond die wordt uitgedaagd, zal die tanden misschien gaan gebruiken. Een minder zelfverzekerde hond die met harde hand wordt gedwongen te gehoorzamen kan bang worden en uiteindelijk bijten uit zelfverdediging. Bovendien schaadt geweld de relatie tussen u en uw hond. U krijgt dan een relatie die gebaseerd is op dwang en angst, in plaats van eentje die voorkomt uit samenwerking.

De ene hond is van nature zelfstandiger en zelfverzekerder dan de andere. Ook kan een hond in zijn leven geleerd hebben dat hij zijn zin door kan zetten, soms met agressie maar soms ook op een hele innemende manier. In die gevallen kan het lastig zijn om controle te krijgen over uw hond. Gelukkig kunt u hierbij de hulp inroepen van een hondenschool of een hondengedragstherapeut. Zij kunnen u begeleiden en adviseren.

 

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ken je hond. Bookmark de permalink.