Ken je hond: overgewicht bij honden

Lees voor met webReader

dikke_hondHoe ontstaat overgewicht bij een hond?

Het dikker worden is een heel langzaam proces. Niet anders dan bij onszelf geldt ook voor honden dat ze te veel eten en/of te veel snoepen. Bovendien staat daar vaak te weinig beweging tegenover waardoor het dubbel zo hard gaat. In Nederland is momenteel ruim 50% van de honden te dik aldus de cijfers. En te dik betekent dat hun gewicht met meer dan 15 tot 20% afwijkt van het gewicht zoals het zou horen.

Overgewicht bij honden kan ook optreden na castratie of sterilisatie. Doordat er bij zo’n ingreep nogal wat veranderd in de hormoonhuishouding heeft dit ook z’n weerslag op de snelheid van de stofwisseling en het energieverbruik. Deze ligt meestal een stuk lager na zo’n medische ingreep. Dus juist bij honden die zijn gecastreerd of gesteriliseerd moet je extra opletten dat de hond niet te veel voedsel en tussendoortjes krijgt en wat meer beweegt dan vóór de ingreep.

Daarnaast zijn er diverse hondenrassen die nou eenmaal meer aanleg hebben om dik te worden, zoals Labradors, Basset Hounds, Beagles en King Charles Spaniels. Bij deze rassen moet je extra alert zijn op de hoeveelheid voeding die je de hond geeft en altijd zorgen voor voldoende beweging.

Overgewicht bij honden kan ook een medische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld een niet goed werkende schildklier (hypothyroidie) of een verhoogd cortisolgehalte  (een stresshormoon) in het bloed (ziekte van Cushing).

Overgewicht leidt tot problemen

Overgewicht bij een hond is niet zonder risico’s. Door een minder goede conditie wordt de hond sneller moe. Overgewicht is ook een extra belasting  voor de botten en de gewrichten van de hond.  De hond wordt bovendien gevoelig voor hart- en vaatziekten. Overgewicht vergroot ten slotte de kans op suikerziekte (diabetes).

Hoe weet ik of mijn hond te dik is?

afbeelding overgewicht(klik voor een grotere afbeelding)

Kijk goed naar je hond!  Een hond behoort een atletische bouw te hebben en soepel te bewegen (uiteraard hangt één en ander ook af van het type ras dat je hebt). Er zijn een aantal punten die je kunt hanteren bij de beoordeling of je hond te dik is. (Zie de tabel hiernaast)

  • Kun je de ribben van de hond nog voelen?
  • Is er nog iets van een taille herkenbaar bij de hond?
  • Ademt je hond nog normaal en rustig?
  • Heeft je hond nog veel energie en uithoudingsvermogen?

Wanneer je bovenstaande vragen kunt beantwoorden met een JA dan is je hond waarschijnlijk gezond en heeft hij/zij geen overgewicht. Is je hond kortademig, kun je nog maar moeilijk zijn ribben voelen en een taille ontdekken en is hij futloos? Dan is de kans op overgewicht redelijk groot.

Mijn hond is te dik… moet hij nu aan de lijn?

Is het kwaad geschied dan is het zaak het overgewicht kwijt te geraken. Bepaal allereerst hoeveel het overgewicht nu eigenlijk is. Weeg je hond dus bij de start van het dieet en bepaal (al dan niet in overleg met je dierenarts of een dietist) het streefgewicht voor de hond.
Probeer te achterhalen wat de mogelijke oorzaken van het overgewicht zijn. Gaf je hem regelmatig koekjes of andere vette snacks? At hij regelmatig mee van tafel of at hij altijd na iedere maaltijd jullie restjes op?

Het is van belang dat je hond niet alleen minder maar ook gezonder gaat eten. Afhankelijk van het merk en soort hondenvoer zal je vanaf nu iedere dag iets minder moeten geven. Je kan ook Light Hondenvoer overwegen. Doe dit in overleg met een specialist of met de dierenarts. Ook kun je overwegen om je hond vers vlees te geven. Vaak is dit verkrijgbaar in diepvriesvarianten. Let er hierbij op dat je kiest voor compleet vlees (waar alle voedingsstoffen in zitten) dat ook licht verteerbaar is. Daarnaast zijn wat gekookte groenten door het vlees heen helemaal niet erg. Integendeel. Groente is gezond!

Om een hongergevoel te voorkomen kun je besluiten om de hoeveelheid dagelijkse voeding tijdelijk te verspreiden over meerdere maaltijden per dag. Hierdoor zal je hond doorgaans minder last hebben van een hongergevoel de hele dag.

Tot slot geldt… BEWEGING! Dit kan in de vorm van een extra lange dagelijkse wandeling tot leuke spelletjes met je hond op een veldje achter of naast je huis. Je hond heeft gewoon meer beweging nodig. Om het extra leuk te houden, zowel voor je hond als voor jou, kan je nieuwe wandelplaatsen bezoeken, zoals het bos, de hei of het strand. 

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ken je hond. Bookmark de permalink.