Ken je hond: Kennismaken met puppy’s

Lees voor met webReader

pupPuppy’s, vertederende bolletjes haar, wie smelt er niet voor? Met hun schattige oogjes waar ze zo vertederend mee kunnen kijken, laten ze veel mensen niet onberoerd. Veel mensen willen ze dan ook onmiddellijk knuffelen en met veel liefde aaien en eventueel oppakken. Maar… wat vindt puppy van dit ganse gebeuren? Laat ons eens in de huid kruipen van puppy.

“Vanuit de veilige, vertrouwde omgeving van het nest met mama en nestgenoten, werd ik plotseling meegenomen naar een nieuwe vreemde plaats. Nieuwe geurtjes, nieuwe mensen, nieuwe geluiden,…. ik was niet echt op mijn gemak. Maar de nieuwe mensen gaven mij de tijd en al snel voelde het als mijn thuis.
Die reuzen op 2 poten zijn wel heel erg raar. Bovendien lukt het mij niet om met hen te communiceren. Van zodra zo’n nieuwe reus mij in het vizier krijgt, lijkt het of hij ruzie wil zoeken met mij. Met rasse schreden komt hij recht op me af. Frontaal komt hij naar mij en toont zijn tanden! Wat wil hij, waarom wil hij ruzie zoeken? Ik probeer met gans mijn taal te zeggen dat ik geen ruzie wil: ik ga zitten, ik ga liggen, ik kijk weg, ik geeuw, ik ga eventueel weg…
Maar niks helpt, ik kom er helemaal nerveus van. En dan komt het: 2 grote poten slaan op mijn kop en rug. Misschien moet ik nog duidelijker zijn dat ik het echt niet begrijp? Ik ga op mijn rug liggen of ik plas of ik ga happen. Maar, neen ook dat helpt niet… Oef, na een eindje houdt het toch eindelijk op. M
aar dit gebeurt telkens en telkens opnieuw. Ik word al zenuwachtig als ik zo’n reus zie komen.”

Een pup moet mensen leren kennen als aangename sociale partners. Die eerste indrukken zoals hierboven omschreven laten de pup niet echt ervaren dat mensen aangename wezens zijn. De pup krijgt het gevoel dat zijn communicatie volledig faalt en wij komen heel bedreigend over. Wij moeten nochtans proberen pup alle kans te geven om wel te ervaren dat mensen aangename, betrouwbare wezens zijn. Bij deze zou ik dan ook graag een oproep doen om op een sociale vriendelijk manier met pups om te gaan.

Bij de begroeting van een pup, laat je de pup gewoon met rust. Dit wil zeggen, raak hem niet aan, ga niet naar hem toe. Pup kan dan de kat uit de boom kijken. Ervaart hij het als super veilig, dan komt hij zeker af. Echter met het naar jou toe komen wil pup informatie opdoen. Hij vraagt niet echt om geaaid te worden. Hij wil snuffelen. Puppy leeft in een geurenwereld en haalt massa’s informatie uit de geurtjes die aan en rond ons hangen. Op die manier begroet hij ook soortgenoten: uitgebreid gaan snuffelen. Wij, mensen doen dat op een gans andere manier. Met veel liefde en overgave gaan we pup knuffelen, aaien maar dat komt bij de pup dus volledig anders over. Laat de pup dus met rust, spreek er eventueel vriendelijk tegen. Van zodra pup echter communiceert dat hij de situatie niet aankan, stop dan met de actie naar hem toe.

Op die manier zullen we honden krijgen die mensen als betrouwbaar en fijn ervaren. Het vertrouwen tussen pup en mensen groeit en legt de basis voor verder sociaal contact. Na verloop van tijd ook op de menselijke manier, namelijk knuffelen, aaien…

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ken je hond, Prikbord. Bookmark de permalink.