Ken je hond: Hondentaal is lichaamstaal

Lees voor met webReader

Honden kunnen niet praten. Al zou dat soms wel eens handig zijn moesten onze viervoeters ons kunnen vertellen wat ze aanvoelen. Toch wordt er nog wel eens makkelijk over dit gegeven heen gestapt. Onze commando’s zijn tenslotte bijna altijd gesproken en we praten tegen onze honden alsof ze ons verstaan. Vaak ondersteunt onze lichaamstaal onbewust de woorden die baasjes in de omgang met hun hond gebruiken. In de omgang met uw hond kunt u echter ook bewust gebruikmaken van lichaamstaal als vorm van communicatie, die voor honden zo natuurlijk is.
Hondentaal is lichaamstaal. Dat is makkelijk gezegd, maar wat betekent dat voor onze omgang met de hond? Kunnen we beter niet tegen onze honden praten? Kunnen we onze commando’s beter ook op een non-verbale manier geven? Moeten we alles maar met lichaamstaal gaan doen?
Eigenlijk is er op deze vragen geen simpel ‘ja of nee’ als antwoord te geven. We hebben nu eenmaal te maken met twee totaal verschillende wezens. Wij mensen communiceren totaal anders dan honden. Honden gebruiken hun lichaam en lichaamsdelen om met elkaar te communiceren. Wij mensen doen dat hoofdzakelijk door met elkaar te praten of onze woorden op te schrijven. Wij zijn ons, in tegenstelling tot honden, vaak helemaal niet bewust van de bijbehorende lichaamstaal. 70% van ‘mensentaal’ is niet-verbaal.  Verbazingwekkend veel.

Wanneer je de grote verschillen in communicatie tussen mens en hond ziet, is het eigenlijk heel knap dat een hond zich zodanig kan aanpassen dat hij op gesproken commando’s kan reageren. Hij kan ze begrijpen en interpreteren. Wanneer we “zit” zeggen, “af”, “hier”, of “blijf”, dan weten onze honden wat we bedoelen. Al die woorden, en nog veel meer, kunnen zij onderscheiden, onthouden en begrijpen. Zo goed heeft de hond zich aangepast. En wij, wat doen wij om ons aan te passen aan de hond?

Sommige mensen doen daar veel aan. Er zijn zelfs trainingen die op basis van lichaamstaal uitgewerkt zijn. Echter, de doorsnee hondeneigenaar doet weinig met lichaamstaal. Dat is best jammer omdat een hond ook de lichaamstaal van een mens heel goed begrijpt. Honden gebruiken de stand van hun oren, de stand van hun staart, de oog opslag, de mond en de houding van het lichaam om te communiceren. Wanneer wij dat ook zouden doen, zouden we heel gemakkelijk informatie aan de hond over kunnen brengen. Natuurlijk kunnen wij niet onze oren draaien, ze platleggen of juist overeind zetten. Ook hebben we geen staart waarmee onze status aan kunnen geven. Maar we hebben wel een lichaam! We kunnen wel een keuze maken tussen beweeglijk zijn, of juist heel weinig bewegen. Zelfs als je niets ziet, kan je trainen in bewustwording van je eigen houding, de stand van je mond, je handen, rechte rug, je eigen hoofd hoger houden dan dat van de hond,… We kunnen verstarren en ons lichaam stokstijf houden. We kunnen een hond aanstaren of juist weg kijken. We kunnen fronsen of juist een blij gezicht tonen. Dus met andere woorden kunnen mensen naar onze hond heel veel met onze lichaamstaal communiceren. Van zodra we hier meer bij stilstaan, leer je je het gedrag van je hond beter begrijpen. Er is een spreekwoord dat zegt: zo de baas, zo de hond.  Hondengedrag is vaak als een spiegel waarin de mens met zichzelf geconfronteerd wordt. In feite kan je over jezelf van je eigen hond heel veel leren.

Een goed gebruik van hun lichaamstaal is in de opvoeding van een hond belangrijk. Meestal beperkt zich dat tot de lichaamshouding en de gelaatsuitdrukking. Honden gebruiken deze signalen naar hun soortgenoten om spanningen of conflicten te voorkomen en stress te laten wegvloeien. Sommige van die signalen zijn ook door mensen te gebruiken in de communicatie met hun hond. Zo kan bijvoorbeeld herhaald gapen of jezelf uitrekken een kalmerende invloed hebben als je hond zich angstig of onzeker voelt. Probeer het maar eens uit.

Zo interpreteren mensen vriendelijk lachen met je tanden bloot als ‘veilig’ terwijl een vreemde hond die jou niet kent, dit als aanvallend of bedreigend ervaart.

Samengevat:
Honden communiceren met lichaamstaal en mensen hoofdzakelijk met woorden. Toch heeft de hond zich zodanig aan weten te passen dat hij op onze gesproken commando’s kan reageren. Wij mensen zouden op onze beurt ook gebruik kunnen maken van lichaamstaal om onze communicatie met onze hond te verdiepen. Hieronder vind je een overzichtje van enkele honden-lichaamstaal-uitdrukkingen. Het helpt alvast om een sterkere band met je hond te krijgen.  Net als honden voelen wij mensen ons ook graag begrepen, toch?

(bron: VDB)
poster hondentaal
Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ken je hond. Bookmark de permalink.

2 reacties op Ken je hond: Hondentaal is lichaamstaal

 1. Beeckman Roland schreef:

  wat betekent,de hond zet zijn staart helemaal links of helemaal rechts? ze kromt zelfs haar hele lijf mee

  • Jonas schreef:

   Ben je de hond dan aan het strelen of niet?
   Is het toevallig loops teefje?
   In wat voor situatie doet de hond dit gedrag?

Reacties zijn gesloten.