Honden herkennen mensen vanaf foto

Lees voor met webReader

Honden herkennen hun baasjes. Niet alleen in levende lijve maar ook vanaf een foto, zo blijkt uit een studie naar oogbewegingen van honden aan de Universiteit van Helsinki.

Oogbewegingen

Onderzoekers verzamelden een aantal honden en lieten ze foto’s van honden en mensen zien. Een deel van de honden en mensen waren de honden bekend. Anderen hadden ze nog nooit gezien. De onderzoekers maten niet alleen hoelang de honden naar de foto’s keken, maar stelden ook de oogbewegingen van de honden vast. Zo konden ze achterhalen waar de honden precies naar keken wanneer ze een foto te zien kregen.

Kijken naar soortgenoten

Uit het onderzoek, onder leiding van Professor Outi Vainio, blijkt dat honden langer naar foto’s van honden keken dan naar foto’s van mensen, ongeacht of ze die mensen en honden nu kenden of niet. Dat is in lijn met eerder onderzoek waaruit bleek dat honden liever naar foto’s van soortgenoten kijken. Verder bleek uit het onderzoek dat honden langer keken naar foto’s van gezichten en hondenkoppen die bekend waren. Ze namen die foto’s grondiger in zich op.

Op z’n kop

De onderzoekers schotelden de honden ook een aantal foto’s voor die ondersteboven stonden. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het menselijke brein die foto’s heel anders verwerkt dan foto’s die rechtop staan. Hoe honden tegen die foto’s aankijken, was onbekend. De honden bleken de foto’s die ondersteboven stonden net zo lang te bekijken als de foto’s die rechtop stonden. Wel keken ze – net als mensen – op de rechtopstaande foto’s sterker naar het deel van het gezicht waar de ogen te vinden zijn.

Gezichtsherkennende vaardigheden

Honden zijn in staat om gezichten op foto’s te zien, zo concluderen de onderzoekers in het blad Animal Cognition. Ze kunnen bovendien onderscheid maken tussen bekende en onbekende gezichten. Deze resultaten wijzen erop dat honden gezichtsherkennende vaardigheden hebben die vergelijkbaar zijn met die van mensen.

bron: Sophia Vereeniging Nederland, 20.12.2013


Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ken je hond. Bookmark de permalink.