Opgroeien in het pleeggezin

Lees voor met webReader

Mieke en LolaZoals alle mooie sprookjes begint ook dit verhaal met de woorden: “Op een mooie lentedag…” Mijn pleegouders waren vol vreugde toen ze vernamen dat ze een puppy toegewezen waren, ze mochten pleeggezin worden voor Vrienden der Blinden Koksijde.

Ze kregen het bericht dat ik geboren was en over ongeveer 6 weken bij hen zou komen logeren voor ongeveer een jaar… Een spannende tijd brak aan… Maar ik laat nu het pleeggezin aan het woord…

Ook al is het je zoveelste pup die komt logeren, het blijft telkenmale een nieuw avontuur waar je naar uitkijkt.  Pleeggezin zijn is een verrijking op alle vlakken voor je eigen gezin, je vrienden en ganse familie.  Je ganse omgeving draagt onbewust bij tot de opvoeding van de pup voor wie een nobele taak wacht over ongeveer 20 maanden.

Je hebt duizend vragen: hoe ziet de pup er uit? Is het een teefje? Een reu? Kleur? Zal hij niet te veel huilen de eerste nachten? Goed eten? Enz….
Zijn of haar komst wordt natuurlijk grondig voorbereid… een leuke plek (uitkijkpost) in huis voor de binnenkennel, een zacht dekentje en speeltje als interieur voor de kennel, etensbak, poepzakjes, het hondentoilet aanleggen op een strategische plaats in de tuin, de persoonlijke agenda wordt nagekeken en er worden voor het ganse gezin een paar vrije dagen ingebouwd voor de komst van de pup.

Je hele entourage weet dat de pup op komst is… Maar net van die kant komen er ook een heleboel vragen op je af, vragen die je vaak nog niet eens of moeilijk kan beantwoorden: waarom word je pleeggezin? Wordt het niet te moeilijk om de pup na een jaar weer af te geven? Er gaat toch veel van je eigen vrije tijd inkruipen? Enz…

De eerste keer is het koffiedik kijken… maar je hele gezin gaat het avontuur met veel enthousiasme tegemoet.  Goed begeleid door het opleidingscentrum is het een fantastische periode.

En ergens….ergens wacht een slechtziende persoon op jouw pleeghond die zijn blindengeleidehond zal worden, hij zal aan zijn baasje een stuk nieuwe vrijheid geven en hechte vriendschap.

En laat het nu net daarom zijn dat je pleeggezin wordt.

Pleegmama Mieke

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Pleeggezinnen, Prikbord. Bookmark de permalink.

Één reactie op Opgroeien in het pleeggezin

  1. An Ruysschaert schreef:

    Beter kan dit niet verwoordt worden!!!

Reacties zijn gesloten.