Honden en vuurwerk: geen beste vriendjes

Lees voor met webReader

Oudejaarsavond. Dan wordt er gegarandeerd opnieuw vuurwerk afgestoken. Prachtig en gezellig voor mensen maar voor veel honden is het, op oudejaarsavond na, de vervelendste periode van het jaar en raken ze helemaal in stress.

Shortlist – Tips & Tricks

  • Laat je hond uit op een rustige plaats (bos, weiland, strand). Wellicht is uitlaten in de tuin zelfs nog een optie.
  • Hou je hond tijdens dit soort dagen altijd aangelijnd. Voor je het weet nemen ze het hazenpad!
  • Sluit eventueel ramen en gordijnen en geef je hond afleiding in de vorm van muziek of spelen met de baas.
  • Troost je bange hond niet en geef zijn angstige gedrag op geen enkele manier aandacht. Dit versterkt namelijk alleen de stress maar.
  • Laat je hond tijdens dit soort dagen nooit alleen. Zeker niet wanneer je nog niet precies weet hoe je hond gaat reageren.

Hoe reageert een bange hond op vuurwerk?

Een hond die bang is voor vuurwerk kan hier op verschillende manieren op reageren. De ene hond raakt van angst nagenoeg helemaal verstijfd en zal trillend in hoek of op een voor hem veilige plaats gaan zitten. Veel gevaarlijker zijn de honden die uit volledige paniek de benen nemen en op de vlucht slaan. Hierdoor ontstaan onveilige situaties waarbij de hond onder een auto terecht kan komen of anderzijds voor onveilige verkeerssituaties kan zorgen.

Vaak ontstaat de angst voor vuurwerk bij honden in een situatie waarbij er bijvoorbeeld tijdens het wandelen met de hond een onverwachts luide knal plaats vindt. Niet alleen de hond schrikt hier van, maar wellicht jij zelf als baas ook. Zeker bij honden die al weinig zelfvertrouwen hebben of angstig aangelegd zijn zorgt zo’n luide knal er voor dat dit angstige gedrag verder aangewakkerd wordt. Niet alleen hij is geschrokken, maar jij als baas bent ook geschrokken en in de meest slechte situatie heb je daarna je hond ook nog getroost. Zijn angst wordt hier door bevestigd en wordt zijn angst door jou als baas beloond.

Telkens wanneer jouw hond ergens van schrikt (vuurwerk of ergens anders van) probeer de hond dan volledig te negeren. Dat betekent dus dat je de hond niet aankijkt, troost of op welke andere mogelijke manier dan ook maar aandacht geeft. Het is van belang dit al vanaf pups af aan te doen zodat de hond leert dat angstig gedrag nooit beloond wordt. Laat zien dat angst in zo’n situatie niet nodig is door zelf heel rustig en kalm te reageren op de betreffende situatie door eigenlijk gewoon normaal te doen.  Laat je hond bij een schrikmoment ook niet vluchten in huis, bijvoorbeeld onder het bed of achter een bankstel. De hond leert dan dat vluchtgedrag een bepaald gevoel van veiligheid geeft door bijvoorbeeld onder het bed te gaan zitten. Een hond zal dan ook in de toekomst vaker bij angstige situaties dit vluchtgedrag vertonen wat van kwaad tot erger wordt.

Hond uitlaten op en rond de jaarwisseling

Ongeacht of je hond nu wel of niet bang is voor vuurwerk, laat je hond rond deze dagen nooit onaangelijnd uit. Het risico dat je hond toch schrikt (en wellicht jijzelf ook) is bijzonder groot tijdens deze periode en de kans dat je hond op de vlucht slaat natuurlijk erg groot. Dit zorgt vervolgens weer voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Zeker wanneer je hond bang is voor vuurwerk is het aan te raden om de hond bijvoorbeeld mee te nemen in de auto naar een bos of weiland waar minder vuurwerk afgestoken wordt, althans waar de kans dat er vuurwerk wordt afgestoken aanzienlijk kleiner is. Ook hier geldt dan alsnog…pas op met het laten loslopen van je hond.

Tip: Kent u iemand die ook een hond heeft die totaal niet bang is voor vuurwerk? Plan dan een double date in ga er samen op uit met de andere hond. Honden zijn namelijk roedeldieren en leren erg veel van elkaar.

Wat kunnen we verder tegen vuurwerkangst bij honden doen?

Ik heb hiervoor kort besproken hoe je het beste kunt reageren op je hond wanneer deze bang is voor vuurwerk. Alleen zo reageren is vaak niet voldoende om te angst helemaal weg te halen en dus zijn er nog een aantal andere manieren om vuurwerkangst bij honden tegen te gaan of preventief te voorkomen. Hieronder zal ik een aantal methodes bespreken

Vuurwerk CD voor honden

Op een vuurwerk CD staat een trainingsprogramma voor honden waarmee ze langzamerhand wennen aan de geluiden van vuurwerk. Allereerst is het belangrijk hier tijdig mee te starten en niet pas op de dag van het vuurwerk. Je plaatst de CD in de CD-speler en vervolgens worden er vuurwerkgeluiden afgespeeld, echter wanneer je de eerst keer start is het volume dusdanig laag dat het net hoorbaar is voor de hond. Tijdens het afspelen van de cd ga je iets leuks met hem doen zoals spelen met een bal of z’n favoriete hondenspeeltje.

Als dit goed gaat kun je stap voor stap het verdere volume opschalen en herhaal je het proces zoals hier boven beschreven op dezelfde manier. Je hond zal straks niet meer bang zijn voor plotselinge luide knallen door vuurwerk. Tijdens deze training heb je immers ook steeds leuke dingen met hem gedaan waardoor hij hier zijn focus op had en dus naar verloop van tijd vuurwerkgeluiden gaat associëren met leuke dingen.

Je kan hier een file met vuurwerkgeluid downloaden: Fireworks sounds for dogs.

bron: huisdierenblog.nl
Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Ken je hond met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Honden en vuurwerk: geen beste vriendjes

  1. de bruyne griet schreef:

    heb de nieuwjaarsnacht met guus bovenop mij in bed,en mamselleke telkens weer als ze knalden,weliswaar toonde ze zich van haar dapperste kant tegenover guus,terwijl ze binnenin evenveel schrik had dan hem!in ieder geval mag die verspilling van knallen ophouden en zeker hier rechtover de deur aan het meer,vlak bij ons huis!!!amaai,knallend 2015 en hopende in de positieve zin!!!

Reacties zijn gesloten.