Europese ‘handicap’ -kaart komt eraan!

Lees voor met webReader

Europese gehandicapten parkeerkaartGoed nieuws voor heel wat blinde en slechtziende reizigers die bij ons aanklopten met de vraag of er een officiële pas bestaat die, over de grenzen heen, recht geeft op passende dienstverlening.

 

 

Tegen eind 2016 wil de Europese Commissie zo’n ‘Europese handicapkaart’ invoeren.

De kaart zal er overal hetzelfde uitzien. De lidstaten zullen ze uitreiken op basis van de nationale erkenningscriteria voor personen met een handicap. Als je naar een andere lidstaat reist, zal je kaart daar ook erkend worden. Je krijgt dus toegang tot plaatselijke goederen en diensten, volgens dezelfde voorwaarden als de inwoners met een handicap van de betrokken lidstaat.

Elke lidstaat beslist zelf over de goederen en diensten en over de bijbehorende voorwaarden. In eerste instantie zal het gaan om diensten op het vlak van cultuur, sport en toerisme.

Voorlopig doen 17 lidstaten, waaronder ons land, mee. Er wordt gehoopt dat de andere zullen volgen. De Commissie zet anderhalf miljoen euro opzij voor het project. Op het internet zal te zien zijn wat u in de verschillende lidstaten met uw kaart kunt krijgen.

Van zodra de lanceerdatum gekend is, brengt ZOC-SBPV je op de hoogte.

(bron Nieuwsbrief juli ZOC-SBPV

Sinds kort zijn we aangesloten bij ZOC-SBPV (of Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw). ZOC-SBPV is de inrichtende macht van de sociaal-culturele beweging Zicht op Cultuur. Deze sociaal-culturele beweging heeft als doel Vlaanderen te bewegen in de richting van inclusie van blinde en slechtziende mensen en is alsdusdanig erkend door de Vlaamse overheid.

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in hulpmiddelen, Nieuwtjes, Prikbord. Bookmark de permalink.