15 oktober: Internationale Dag van de Witte Stok

Lees voor met webReader

Blinden hebben witte stokken. Dus mogen we aannemen dat de Dag van de Witte Stok een Dag is waar blinden centraal staan. En warempel, het blijkt ook zo te zijn.

Al sinds 1970 vieren we ieder jaar op 15 oktober de Dag van de Witte Stok. Op deze Dag staan we stil bij blinden en slechtzienden, die zelfstandig door het leven gaan en hoe knap dat eigenlijk wel niet is. De witte stok staat symbool voor blindheid en slechtziendheid maar dus ook voor hun zelfstandigheid! Hij laat blinde en slechtziende personen toe zich op straat te verplaatsen, en waarschuwt autobestuurders en voetgangers dat de persoon een visuele handicap heeft. Door het maken van een veegbeweging vóór hen, worden hindernissen opgespoord. De Dag is in 1964 in Amerika opgericht onder president Johnson, maar is door de Wereld Blinden Unie in 1970 pas toegekend.

Ondanks dat we op deze dag al 46 kaarsjes uitblazen, is de informatie die men terugvindt op het internet en in de media verder wat schaars.
Hier 2 reportages die het bekijken waard zijn.

  • Op 14 oktober zette Zicht op Cultuur-Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen in Station Brugge het belang van geleidelijnen voor blinde en slechtziende personen in de kijker.  Veel mensen weten niet waartoe de (meestal witte) ribbellijnen en tegels met halve bollen in openbare gebouwen, op voetpaden,  aan tram- en bushaltes of rond en in stations dienen. Onbewust en nietsvermoedend vormen ze hindernissen op deze lijnen en tegels.  Nochtans zijn deze tactiele markeringen onmisbare oriëntatieankers en zorgen ze voor de veiligheid en autonomie van blinde en ernstig slechtziende voetgangers.Bekijk hieronder de reportage van vrijdag 14 oktober 2016 op focus-wtv.
    Voor het volledige artikel van Zicht op Cultuur, KLIK HIER
  • Hier nog een mooie reportage uit het tv-programma canvas ‘De Afspraak’ van in 2015. In deze reportage, fotografe Evy Raes die niet veel nodig heeft om te tonen hoe mensen zonder zicht door het leven gaan.
    Bekijk zeker het filmpje door op de foto te klikken !

Door de lens van Eva Raes

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Prikbord. Bookmark de permalink.