Aanbod Blind Date tijdens Gent Festival van Vlaanderen 2017

Lees voor met webReader


Ook dit jaar geniet je in september en oktober van uitzonderlijke dienstverlening voor personen met een visuele beperking. Omdat muziek toegankelijk moet zijn voor iedereen levert Gent Festival van Vlaanderen jaar na jaar diverse inspanningen zodat ook jij comfortabel van onze concerten en evenementen kan genieten. Alle concerten staan dit jaar, tijdens onze 60ste verjaardagseditie, in het teken van Flash Forward. Een thema waarbij we dankbaar terugblikken op de voorbije jaren maar ook royaal kijken naar wat de toekomst brengt aan de hand van drie toekomstkwesties: jong talent, diversiteit en technologie en innovatie. Proost en Flash Forward naar een verrukkelijke muzikale toekomst! Ook dit jaar wordt er een mooi aanbod met extra comfortbeleving aangeboden voor personen met een visuele beperking van alle leeftijden.

Wat dacht je ervan om getuige te zijn van één van de grootste dirigenten ter wereld Valery Gergiev met zijn Mariinsky Theatre Orchestra? Weg te dromen bij heerlijke pianoklanken tijdens de voorstelling van de gloednieuwe Chris Maene Concert Grand? Of samen te lachen met de humoristische acteur John Malkovich en zijn topmuzikanten tijdens The Music Critic? Opnieuw maken we een mix van klassieke concerten, wereldmuziek, prachtige stemmen en orkesten in de talloze concertzalen die Gent rijk is. Voor onze concerten is het aantal plaatsen beperkt, dus wacht niet te lang met je inschrijving. Een overzicht van het aanbod vindt u onderaan dit artikel.

Op zondag 24 september is er KidsOdeGand. Een tof vlinderprojectje voor blinde en slechtziende kindjes en hun familie. Deze activiteit is voor de hele familie gratis. Inschrijven is wel noodzakelijk. Bij interesse, contacteer Justine Lambrecht (zie rubriek contact).

Folder KidsOdeGand, klik hier

Ontdek de comfortbeleving:

 • Je betaalt 5 euro per concert of evenement
 • Jouw begeleider mag gratis meekomen
 • Indien je zelf geen begeleider meebrengt, lenen wij graag één van onze vriendelijke vrijwillige begeleiders uit
 • Je kan vervoer van en naar de concerten aanvragen
 • Indien gewenst krijg je van ons een programmaboekje in brailleschrift of grootletterdruk
 • Je bespreekt je inschrijving rechtstreeks met een medewerker van Gent Festival van Vlaanderen

CONTACT
Justine Lambrecht – 09 243 94 89.

INSCHRIJVEN
wesharemusic@festival.be

MEER INFO
http://www.gentfestival.be/nl/

Hieronder het aanbod met extra comfortbeleving aangeboden voor personen met een visuele beperking

 • MARIINSKY THEATRE ORCHESTRA O.L.V. VALERY GERGIEV

DATUM: ZONDAG 17 SEPTEMBER
UUR: 20u30
LOCATIE: SINT-BAAFSKATHEDRAAL

Gent Festival van Vlaanderen nodigt voor het eerst het gerenommeerde Mariinsky Theatre Orchestra en de fenomenale dirigent Valery Gergiev uit voor een gepassioneerd Russisch concert. Het beroemde Mariinsky Theatre is een van de oudste muzikale instellingen in Rusland, gesticht in de 18e eeuw tijdens het bewind van Peter de Grote en is gevestigd in St. Petersburg.

Sinds 1860 kent het orkest een lange en rijke geschiedenis. Valery Gergiev, artistiek en algemeen directeur van het Mariinsky Theatre, is een prominent figuur in alle grootste concertzalen ter wereld en heeft sinds 1988 het Mariinsky Ballet, opera en orkestensembles meegenomen naar meer dan 45 landen, met een wereldwijde adoratie tot gevolg.

In Gent kiest de tandem Gergiev-Mariinsky voor een repertoire dat hen op het lijf geschreven is: Shostakovich’ Vierde Symfonie. Shostakovich voelde dat de dramatiek en tragiek in het werk niet aanvaard zouden worden door het Sovjetregime en stelde de première daarom uit tot na de dood van Stalin, een periode van relatieve rust. Het is een meesterwerk van onuitputtelijke emotionele expressie, the greatest onder zijn 15 Symfonieën. Een concert dat lang zal nazinderen…

 • THE CHINEKE! ORCHESTRA

DATUM: DINSDAG 19 SEPTEMBER
UUR: 20u30
LOCATIE: SINT-BAAFSKATHEDRAAL

Met The Chineke! Orchestra haalt Gent Festival een primeur naar de Kathedraal: de musici uit het orkest zijn allen zwart  of behoren tot een etnische minderheid. In het dagelijks leven zijn ze actief in Europese, Amerikaanse en Zuid- Afrikaanse professionele orkesten, maar een aantal keer per jaar bundelen ze de krachten in dit gedurfde experiment.

Chi-Chi Nwanoku, gevierde contrabassiste met Nigeriaanse roots, hield het orkest twee jaar geleden in Londen boven de doopvont. Met haar initiatief hoopt ze een katalysator te zijn voor verandering en diversiteit op het podium. Chineke! brengt ook een aantal componisten-met-een-kleurtje mee.

Heb je ooit al gehoord van Chevalier de Saint-Georges? ‘The Black Mozart’ was zijn bijnaam, en we durven het beweren: zijn Ouverture L’amant Anonyme zou zò uit een Mozart- opera kunnen komen. De Brit Samuel Coleridge-Taylor is  een andere zwarte componist die we graag voorstellen, met zijn hoog-romantische Ballade voor Orkest. Chineke! brengt verder de beroemde en wondermooie Enigma Variaties van Elgar mee. En als kers op de taart presenteren we je graag één van de laureaten van de komende Elisabethwedstrijd voor Cello, in het Concerto in C voor Cello en Orkest van Joseph Haydn.

The Chineke! Orchestra bewonder je in Belgische première op dinsdag 19 september in Gent!

 • CHRIS MAENE CONCERT GRAND

DATUM: ZATERDAG 30 SEPTEMBER
UUR:  15u00 – 17u00 – 20u30
LOCATIE: HANDELSBEURS CONCERTZAAL

De voorbije decennia groeide pianoatelier Chris Maene  uit tot een waar begrip binnen de klassieke muziekwereld. Na een internationale reputatie te hebben opgebouwd als bouwer, restaurateur, verkoper en verzamelaar van historische klavierinstrumenten, waagde Maene zich aan een nieuw avontuur: het ontwikkelen van een geheel eigen instrument.

In 2015 onthulden Barenboim en Chris Maene de baanbrekende nieuwe piano, de Barenboim-Maene Concert Grand. Deze innovatieve piano combineert het gevoel, de stabiliteit en de kracht van een moderne piano met de geluidskwaliteit en kleur van meer historische instrumenten. De perfecte match zou je kunnen zeggen. De Barenboim- Maene concertvleugel kreeg bijzonder veel internationale belangstelling en deed de vraag naar concertvleugels met rechte besnaring opvallend stijgen.

Wij wisten een aantal toppianisten te strikken die stukken  van de beste componisten ter wereld zullen laten  weerklinken op de gloednieuwe herwerkte Maene Concert Grand in de Handelsbeurs Concertzaal!

15u00: Jean-Claude Vanden Eynden (piano), France Springuel (cello) & Kurt Van Eeghem (poëzie) /

17u00: Hannes Minnaar (piano) & Heath Quartet 20u30: Frank Braley (piano)

 • LONDON CHAMBER ORCHESTRA & VLADIMIR ASHKENAZY

DATUM: MAANDAG 2 OKTOBER
UUR: 20u30
LOCATIE: MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE

Vladimir Ashkenazy, een van de meest geëerde musici van onze tijd met een carrière van pianist en dirigent van meer dan 50 jaar, is te gast tijdens Gent Festival met het prestigieuze London Chamber Orchestra.

Het kamerorkest werd opgericht in 1921, en is het oudste  van het Verenigd Koninkrijk. Het orkest werkt samen met de meest inspirerende internationale artiesten en streeft ernaar om de barrière tussen orkest en publiek te breken. Ze combineren bekende met minder bekende muziek, dus er iets altijd iets nieuws te ontdekken, of dit je eerste of 1000ste concert is.

London Chamber Orchestra wordt vergezeld door solisten Lucienne Renaudin en Daniel Kharitonov, beiden millennials. Met behulp van het Russische fenomeen en ooit wonderkind Daniel Kharitonov, wordt het eerste pianoconcerto van Sjostakovitsj vertolkt. Natuurlijk mag ook de Vijfde Symfonie van meester Beethoven niet ontbreken. Een van de allergrootste oorwurmen uit de klassieke muziek.

 • JOHN MALKOVICH IN THE MUSIC CRITIC

DATUM: WOENSDAG 4 OKTOBER
UUR: 20u30
LOCATIE:  CAPITOLE GENT

Gent Festival durft af en toe buiten de lijntjes van de verwachting kleuren. Ook dit jaar hebben we een ongewone en opvallende gast weten strikken: niemand minder dan Hollywoodacteur John Malkovich!

Malkovich, die u onder meer kent uit de filmklassieker Being John Malkovich, heeft zijn hart verloren aan de klassieke muziek. “Diep vanbinnen ben ik eigenlijk een muzikant”, zegt hij zelf. Dat zette hem ertoe aan om een voorstelling te creëren waarbij hij theater en muziek moeiteloos in elkaar laat overvloeien. En hoe! In ‘The Music Critic’ laat Malkovich op een humoristische manier zijn licht schijnen over de klassieke muziek en put hij hierbij inspiratie uit uitspraken en uitlatingen die critici geven op componisten en muzikanten.

Malkovich kruipt in de rol van muziekcriticus en maakt er een grappige, verhalende cocktail van. Hij omringt zich tijdens deze unieke voorstelling door schare topmusici, waaronder sterviolist Julian Rachlin en het komische duo Igudesman & Yoo. Alweer een unicum in ons land en bij voorbaat een Capitole die in vuur en vlam zal staan!

 • ANOUAR BRAHEM QUARTET

DATUM: ZATERDAG 7 OKTOBER
UUR: 20u30
LOCATIE: MIRY CONCERTZAAL

Tunesische oud-speler en componist Anouar Brahem komt naar Gent Festival van Vlaanderen en laat ons meegenieten van zijn album ‘Souvenance’. Hij slaagde erin om Arabische klanken te verweven met Westerse instrumenten. Brahem liet zich voor dit album inspireren door ‘de Arabische lente’. De golf van opstanden, protesten en revoluties in zijn geboorteland in 2010 raakten hem bijzonder diep. De onzekerheden, hoop en dreigingen die hij toen voelde hebben zich geuit in mysterieuze, hypnotiserende nummers. ‘Souvenance’ is het muzikale testament van de gebeurtenissen, de collectieve herinnering in elf melancholische partituren. Toch kwam hij niet voor de dag met torenhoge sentimentele clichés. Hij slaagde erin de intimiteit en de spontaniteit die zijn lyrische stijl altijd hebben gekentekend, te handhaven. Een concert om te koesteren…

 • THE GENERATION PROJECT – JOSE VAN DAM & SARAH DEFRISE

DATUM: MAANDAG 9 OKTOBER
UUR: 20u30
LOCATIE: SINT-BAAFSKATHEDRAAL

Tijdens ‘The Generation Project’ serveert Gent Festival van Vlaanderen je een unieke concertbeleving: een jong, opkomend talent deelt het podium met een gerenommeerde artiest. Je wordt meegezogen in dit verhaal van ‘leerling versus meester’, een verhaal van startend succes tegenover een klepper van wereldklasse.

Dit jaar konden we de fantastische Belgische bas-bariton José Van Dam en opkomend talent Sarah Defrise strikken. José van Dam wordt tot op vandaag gelauwerd als een van België’s grootste stemmen. Hij studeerde aan het Brussels conservatorium bij Frédéric Anspach. Aan de Opera van Parijs begon hij vanaf 1960 met het zingen van kleine rollen, tot de rol van Escamillo in Bizets Carmen volgde in 1965.  Zijn internationale carrière nam rond 1970 een steeds  hogere vlucht met optredens in de grootste Operahuizen zoals Covent Garden in Londen, het Teatro alla Scala in Milaan en de Metropolitan Opera in New York.

Samen met José Van Dam zetten we de beloftevolle sopraan, Sarah Defrise, op het podium. Defrise, geboren in Brussel, maakte haar operadebuut op 24 jaar in de rol van Clorinde in de Opéra Royal de Wallonie en won tijdens haar korte zangcarrière reeds vele wedstrijden en nationale en internationale beurzen. Beide sterren worden begeleid door het Symfonieorkest Vlaanderen, dat sinds meer dan vijftig jaar een vaste waarde binnen het Vlaamse orkestlandschap is. Een fantastisch concert dat je niet kan missen!

Bronvermelding: © tekst & foto’s – Gent Filmfestival van Vlaanderen

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Evenementen, Prikbord. Bookmark de permalink.