Nog een verre toekomst? Zelfrijdende bussen voor reizigers met een beperking?

Lees voor met webReader

IBM ontwikkelt samen met het Amerikaanse bedrijf Local Motors autonoom rijdende bussen voor reizigers met een beperking. Hiermee wil het consortium de veiligheid en mobiliteit van deze doelgroep verbeteren.

Olli, in het stadsbeeld

Dat schrijft MIT Technology Review. De zelfrijdende bus, genaamd Olli, is een elektrisch voertuig dat autonoom rijdt. Door de bus te voorzien van kunstmatige intelligentie, augmented reality en smartphone apps wordt het voertuig geschikt gemaakt om mensen met een visuele, fysieke en verstandelijke beperking van dienst te zijn.

Veilig reizen
Door gebruik te maken van IBM’s intelligente computersysteem Watson, kan Olli aan passagiers met een visuele beperking laten weten welke zitplaatsen vrij zijn. Verder kunnen passagiers gebruikmaken van een mobiele app om zitplaatsen in het voertuig te vinden. Daarnaast maakt Watson het mogelijk voor Olli om via gebarentaal te communiceren met mensen die slechthorend zijn.

Met Olli kunnen mensen met een beperking gemakkelijker gebruikmaken van het openbaar vervoer, stelt het consortium. Daarnaast willen de bedrijven met de autonoom rijdende bus de zelfredzaamheid en mobiliteit van deze doelgroep vergroten.

Olli, de zelfrijdende bus

Slimme bus
Olli rijdt 56 kilometer per uur en kan worden ingezet op luchthavens, kantoorcomplexen, kennisinstituten, maar ook in dorpen en steden. De navigatie van de zelfrijdende bus wordt mogelijk gemaakt door onder andere optische camera’s van het bedrijf Meridian Autonomous.

Hiervoor maakt het systeem een 3D-landkaart van de omgeving waar het zelfrijdende voertuig heen moet reizen. Verder is de bus voorzien van sensoren die potentiële gevaren op de weg herkennen en vervolgens vermijden.

Het interieur van de zelfrijdende bus Olli

“Als een passagier een medisch of veiligheidsprobleem ervaart, kan Olli automatisch contact opnemen met zorgverleners of direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of politiebureau”, zegt Gina O’Connel, general manager van Local Motors, tegenover MIT Technology Review.

IBM en Local Motors hebben de ambitie om Olli in 2018 gereed te maken voor massaproductie. Inmiddels worden de eerste prototypes van het zelfrijdende voertuig getest.

Bron: Elizabeth Woyke – www.technologyreview.com – post 13/04/2017
Foto’s: Images courtesy of Olli

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Blind zijn - Slecht zien, Educatief, hulpmiddelen, Nieuwtjes, Prikbord. Bookmark de permalink.