Aangenamer voor slechtzienden…

Lees voor met webReader
Rory met zijn blindengeleidehond Walter

Rory met zijn blindengeleidehond Walter

DIKSMUIDE – Naar aanleiding van de Dag van de Witte Stok (jaarlijks op 15 oktober), waarop aandacht gevraagd wordt voor blinden en slechtzienden, trokken we de vernieuwde Generaal Baron Jacquesstraat in te Diksmuide samen met Rory Jacques.

“In Diksmuide werden zeker al wat inspanningen geleverd om het blinde en slechtziende inwoners en bezoekers wat aangenamer te maken”, aldus Rory. “Aan de lichten ter hoogte van de Paterskerk werden er geluidssystemen geplaatst die het oversteken wat makkelijker moet maken.”

 

Visual G. Baron Jacquesstraat Diksmuide

Visual G. Baron Jacquesstraat Diksmuide

Breder voetpad

“Wat onmiddellijk in positieve zin opvalt na de vernieuwingen in de Generaal Baron Jacquesstraat is het bredere voetpad aan de ene kant van de straat.”

“Maar het feit dat de voetpaden op hetzelfde niveau liggen als het wegdek, is voor slechtzienden zeker geen voordeel. Bij de huidige vernieuwingen zijn het voetpad en de rijstrook ook aangelegd in eenzelfde soort stenen. Sowieso is het al moeilijk om het verschil te zien maar ook voor een blindengeleidehond, die er net op getraind is om zich te baseren op het kleur- en niveauverschil, is dit geen positieve verbetering. Vooral aan het kruispunt ter hoogte van Isis Reizen is dit een probleem”, zegt Rory.

Witte stok

“Ook geeft de hond mij signalen om aan te geven dat er een zijweg is. Aan de hand van deze tekens kan ik ook in een vreemde stad mijn weg terugvinden. Als ik bijvoorbeeld bij de derde straat links moet afslaan, moet ik enkel maar de tekens van mijn hond te tellen.”

“Als inwoner van Diksmuide kan ik mijn hond dit allemaal wel stilletjes aan opnieuw aanleren maar voor bezoekers ligt dit natuurlijk anders.” (AP)

TEKST: Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode Torhout, Vr. 20 Okt. 2017, Pagina 28
FOTO: www.werkenaandiksmuide.be

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Blind zijn - Slecht zien, Persberichten. Bookmark de permalink.