Internationale dag van de Witte Stok

Lees voor met webReader

Zondag 15 oktober, Internationale dag van de Witte Stok, tijd om er eventjes bij stil te staan!

Een klein beetje geschiedenis…

In 1568 schilderde Pieter Brueghel al blinde mensen die met een stok liepen.

De evangelist Mattheus stelt hierin dat Jezus van Nazareth het niet nodig vond dat zijn discipelen de handen wasten voor het eten. De schriftgeleerden en Farizeeën waren hierover erg verbolgen, aangezien het indruiste tegen de Joodse wetten. Jezus repliceerde dat de farizeeën blinden waren die blinden leidden en allemaal in de sloot zouden belanden. Pieter Bruegel beeldde dit thema met dit werk letterlijk uit, waarbij hij de afgebeelde figuren op dit schilderij hand in hand een greppel in laat wandelen. De voorste is reeds gevallen, de rest volgt onvermijdelijk.

Schilderij Pieter Brueghel: De parabel van de blinden

Schilderij Pieter Brueghel: De parabel van de blinden

Maar ook tijdens de wereldoorlogen, was blind zijn een groot probleem onder de soldaten. Dit is duidelijk te zien op het beroemde schilderij ‘Gassed’ van John Singer Sargent uit 1919. Dit schilderij wordt vrijwel altijd in boeken of artikelen over de gasoorlog gebruikt om aan te tonen hoe verschrikkelijk deze gasoorlog is geweest. 

Schilderij van John Singer Sargent: Gassed

Schilderij van John Singer Sargent: Gassed

Je zou dus denken dat zo’n stok niet meer van deze tijd is. Maar ook al hebben we vandaag veel technologie, toch blijft een witte stok onmisbaar als je blind of zwaar slechtziende bent.

De witte stok is het eerste hulpmiddel waaraan men denkt voor een veilige verplaatsing van een persoon met een visuele beperking.

Het grote publiek associeert de witte stok meestal met volledige blindheid. Nochtans is de witte stok eveneens een onmisbare en welkome hulp voor een grote groep van slechtziende personen.

De witte stok heeft verschillende functies, zo zijn er 3 soorten stokken te onderscheiden:

 • De identificatiestok
 • De steunstok
 • De lange mobiliteitsstok

 

Functie van de witte stok?

 • Om de anderen te tonen dat ze blind of slechtziend zijn.
 • Om ermee te tasten, te voelen. Zo vinden ze hun weg en ontdekken ze op tijd hindernissen.
 • Omdat ook de klank van het getik hen veel zegt over waar ze zijn.

 

Welke soorten witte stokken zijn er?

Er zijn drie soorten stokken voor blinde en slechtziende mensen:

 • De herkenningsstok of signaalstok

  Foto van de herkenningsstok of signaalstok

  De herkenningsstok of signaalstok

  Een herkenningsstok is kort en je kunt hem opvouwen. Hij dient vooral om andere mensen te tonen dat je slechtziend of blind bent, en dus kwetsbaar in het verkeer. Aan het zebrapad bijvoorbeeld moet alle verkeer stoppen als een blinde of slechtziende persoon zijn stok toont: hij wil dan oversteken. Aan een bushalte stopt de bus als er een blinde of slechtziende persoon staat die zijn stok duidelijk toont.

 • De taststok

  Foto van een witte taststok

  Een witte taststok

  Een taststok is langer (ideale lengte: tot aan het borstbeen). Meestal kun je hem ook opvouwen. Door hem als een soort voelspriet voor je uit te zwaaien en op de grond te tikken, kun je hindernissen ontdekken, zoals paaltjes, drempels, reclameborden en fietsen. Hij kan ook een ‘geleidelijn’ voelen. Dat is een lijn die je gemakkelijk met een stok kunt volgen: een muur, speciale ribbeltegels, de kant van een grasveld… Zo blijft de blinde of slechtziende persoon op de juiste weg. De klank van het tikken zegt ook iets. In een smal straatje klinkt het getik van de stok bijvoorbeeld heel anders dan op een brede weg.

  Natuurlijk staan er op het voetpad best geen dingen in de weg, zoals een verkeersbord met een scherpe rand, een put met alleen een lintje eromheen…  Een blinde of slechtziende zou er zich pijn aan kunnen doen. Maar iets wat altijd op dezelfde plaats blijft staan, zoals een bloembak of een verlichtingspaal, kan je helpen om te weten waar je bent. Ook de boord van het voetpad is belangrijk: als alles even plat is, kan een blinde persoon de straat op lopen zonder dat hij het weet.

 • De steunstok

  Foto van een witte steunstok

  Een witte steunstok

  De steunstok wordt gebruikt wanneer een persoon met een visuele beperking daarenboven extra steun nodig heeft tijdens zijn verplaatsingen. Deze wordt vooral gebruikt voor oudere slechtzienden. Zij gebruiken hem als steun om niet te vallen, maar ook om te tonen dat ze slecht zien. Ze gebruiken die stok niet als voelspriet. Evenals de identificatiestok is de steunstok een identificatiemiddel.

Mag iedereen op straat een witte stok gebruiken?

Nee, dat mag niet. Je moet een visuele handicap hebben van minstens 60 procent. Dit betekent dat je ten hoogste 40 procent ziet van wat een goed ziende persoon ziet, ook al draag je een bril of lenzen. De oogarts bepaalt hoe slecht je ziet en geeft je een attest. Hij kan ook uitzonderingen maken. Sommige mensen zien bijvoorbeeld overdag goed, maar zijn ‘nachtblind’: als het donker wordt, zien ze niets meer. De oogarts kan hen een attest geven om in het donker een witte stok te gebruiken.

 

Wat moeten autobestuurders, motorrijders en fietsers doen als ze iemand met een witte stok zien?

Zij moeten blinden en slechtzienden altijd ongehinderd laten passeren. Dat staat in de wegcode, het is dus verplicht. Maar het is nog te weinig bekend. Natuurlijk moet de blinde of slechtziende persoon dan wel zijn witte stok gebruiken en moet hij zelf ook voldoende voorzichtig zijn.

De meeste witte stokken zijn reflecterend, om ook in het donker of bij slecht weer zichtbaar te zijn.

Wens je… 

… nog meer te weten over stoklopen?
Neem dan zeker een kijkje op deze pagina:
http://www.moniquevandenabbeel.com/dag-witte-stok-15-oktober/

Foto hart voor de witte

Foto Internationale dag van de Witte Stok

Oproep

Toon je hart voor personen met een visuele beperking en wijzig uw profielfoto op facebook
de komende 48u met deze foto.

 

 

 

 

(Foto’s: World Wide Vision)
(Teksten: www.blindenzorglichtenliefde.be en www.braille.be)

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Blind zijn - Slecht zien, Educatief, hulpmiddelen, Prikbord. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *