LION-FRANCOUT PRIJS 2017

Lees voor met webReader

Bij testament van de Heer Joseph Lion en ter nagedachtenis van zijn overleden echtgenote Constance Francout werd in 1978 de stichting van openbaar nut « Lion-Francout Prijs » ingesteld. Deze heeft als doel elk jaar de verdiensten van een blinde persoon te belonen die door zijn moed en zijn gedrag zijn handicap te boven gekomen is en zich op voortreffelijke wijze ten dienste van de maatschappij heeft gesteld.

Dit jaar ging de Lion-Francout Prijs naar Juluis Schellens. Hierbij zijn levensloop.

Mijnheer Julius Schellens werd in 1949 in de Kempen te Westerlo geboren en woont momenteel in Westmeerbeek, een deelgemeente van Hulshout. Hij bracht op het platteland een gelukkige jeugd door. Zijn Grieks-Latijnse humaniora rondt hij af in het Sint Lambertus college te Westerlo waar hij zeer vlug door de literatuur en het schrijven aangetrokken wordt. Juist op dat ogenblik nochtans verschijnen de eerste tekens van een pigmentaire netvliesontsteking. Zijn visuele handicap belet hem universitaire studies aan te vatten omdat dit vijftig jaar geleden nog niet zo evident was. Maar hij slaagt er toch in werk te vinden bij de culturele dienst van de Boerenbond te Leuven. Hij schrijft er artikelen voor tijdschriften en neemt deel aan de organisatie van opleidingscursussen.
Hij trouwt in 1971 met Maria Lauwen en uit dat huwelijk zullen 3 kinderen geboren worden. Zijn gezin zal zwaar op de proef gesteld worden door de zeer langdurige ziekte van zijn echtgenote die in 2012 overlijdt.

Hij is bijna 40 jaar wanneer hij volledig blind wordt. Hij leert dan het brailleschrift en, zonder de moed te verliezen, zet hij zich met hart en ziel op sociaal gebied in, voornamelijk voor de gehandicapte medemensen. Hij werkt mee aan  vormingswerk en sensibilisering voor het Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden van Tongeren . Hij werkt mee aan de organisatie van reizen voor  slechtziende en blinde personen. Hij  zet zich in om hun toegankelijkheid tot musea te verbeteren. Hij doet mee aan talrijke sportuitdagingen, onder andere veelvoudige tandemtochten door Europa met inzamelingsacties voor humanitaire doelen. Hij zit talrijke verenigingen voor.

De heer Schellens is vooral dichter en schrijver. Hij heeft twee prachtige bundels van gedichten en korte verhalen geschreven, “Ego sum“ en ”Mijn alter ego“, die zijn gemoedstoestanden en zijn perceptie van de wereld weergeven. Anne Van Moere, zijn huidige levensgezellin, is kunstschilder en heeft de tweede bundel geïllustreerd. Enkele van zijn verhalen hebben een prijs gekregen bij literaire wedstrijden. Voor zijn werk als auteur beschikt hij over aangepaste hulpmiddelen die het schrijven, het nalezen en het verbeteren van zijn teksten en tevens de toegang tot informatie mogelijk maken via allerlei gecomputeriseerde informaticabronnen.
Hij werkt momenteel aan twee uitgaven. De novelle “Dagboek van een blindengeleidehond” is bij de uitgevrij voor publicatie. Zijn debuutroman “Mijn moeder is mijn mama niet” is zopas voltooid en aan enkele uitgevers aangeboden.

Op basis van zijn kwaliteiten als schrijver, deelt hij regelmatig zijn kennis in plaatselijke literaire groepen die poëzieavonden en opleiding in het schrijven organiseren. Onlangs heeft de heer Schellens met de VRT meegewerkt aan een humoristisch TV-programma “Taboe”. Het gaat over de leefwereld van mensen met een  handicap of beperking. De uitzending wordt verwacht in februari 2018. Zijn bezorgdheid voor communicatie en openheid – zowel in de gehandicaptenzorg als in middens van valide mensen – wordt gestaafd door talrijke aanbevelingen en door de plaatselijke pers getuigd.

Mijnheer Julius Schellens is iemand die zijn handicap te boven gaat. Hij getuigt van een grote intellectuele nieuwsgierigheid, schrijft bijzonder graag en getuigt van een enorme  menslievendheid. Hij heeft in zijn handicap een grote motivatie gevonden om zich in het sociale leven in te zetten en de slechtziende medemens te helpen om een maximum aan autonomie te vinden, vooral op het gebied van het culturele leven: schrijven, lezen, reizen, musea bezoeken, sport beoefenen. Hij is zelf een voorbeeld van mooie integratie in het dagelijkse leven.
We zullen zijn motto onthouden : “Volo, ergo possum“ – “ik wil dus ik kan”.

Wens je nog meer te weten over de heer Julius Schellens:

De Raad van bestuur is derhalve zeer gelukkig de prijs Lion-Francout 2017  aan mijnheer Julius Schellens toe te kennen en feliciteert hem hartelijk hiervoor. De prijs zal hem op 9 november worden uitgereikt in het Gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe op uitnodiging van de H. Burgemeester Benoît Cerexhe.

Het reglement van de Prijs  2018 kan worden verkregen bij brief aan
de H. Jean-Marie Piret, 9, Tortelduivenlaan, 1150 Brussel.

 

Foto’s: blindenzorg Licht en Liefde

Print Friendly, PDF & Email
Dit bericht is geplaatst in Persberichten, Prikbord. Bookmark de permalink.